Current Affairs Quiz: January 5th, 2014

1. The central government will retain its policy of allowing 100% FDI in existing………………

a) Pharmacy firms

b) Agriculture field

c) Banking sector

d) Entertainment sector

Answer: Pharmacy firms. The central government will retain its policy of allowing 100% FDI in existing Pharmacy firms.

 

2. According to a US-based think-tank……………has received the ranked below its two nuclear-armed neighbours that is Pakistan and China, in the list of countries with a weak nuclear material security in the world.

a) USA

b) Russia

c)India

d) UAE

Answer: India.  According to a US-based think-tank, India has received the ranked below its two nuclear-armed neighbours that is Pakistan and China, in the list of countries with a weak nuclear material security in the world.

 

3. The 18th edition of National Youth Festival was organised in which among the following place?

a) Kolkata

b) New Delhi

c) Ahmadabad

d) Ludhiana

Answer: Ludhiana. The 18th edition of National Youth Festival was organised in Ludhiana.

 

4. The Reserve Bank of India has relaxed up to………….of the value of gold to the Non-Banking Financial Companies (NBFC) which was 60 % earlier.

a) 55 %

b) 65 %

c) 75 %

d) 85 %

Answer: 75 %. The Reserve Bank of India has relaxed up to 75 % of the value of gold to the Non-Banking Financial Companies (NBFC) which was 60 % earlier.

 

5. Ramakrishna Mission of Fiji and……………………..has received Pravasi Bharatiya award recently

a) Lila Gandhi

b) Ela Gandhi

c) Lele Gandhi

d) Esha Gandhi

Answer: Ela Gandhi. Ela Gandhi, Mahatma Gandhi’s grand-daughter and Ramakrishna Mission of Fiji has received Pravasi Bharatiya award.

 

6. The Hockey World League Final tournament has commenced recently at the Major Dhyan Chand National Stadium in which among the following places?

a) Kolkata

b) New Delhi

c) Ahmadabad

d) Chandigarh

Answer: New Delhi. The Hockey World League Final tournament has commenced recently at the Major Dhyan Chand National Stadium in New Delhi.

 

7. Bulgarian Tsvetana Pironkova has crushed fifth seed Angelique Kerber of Germany 6-4, 6-4 to claim her first WTA career title at the Sydney International.

a) Boris Becker

b) Steffi Graf

c) Sabine Lisicki

d) Angelique Kerber

Answer: Angelique Kerber. Bulgarian Tsvetana Pironkova has crushed fifth seed Angelique Kerber of Germany 6-4, 6-4 to claim her first WTA career title at the Sydney International.

 

8.  …………………..and RBI has inked an agreement that expands the maximum amount of the bilateral swap arrangement (BSA) between the two countries to USD 50 billion.

a) The Bank of China (BOC)

b) The Bank of Japan (BOJ)

c) The Bank of Australia (BOA)

d) The Bank of Netherlands (BON)

Answer: The Bank of Japan (BOJ). BOJ and RBI have inked an agreement that expands the maximum amount of the bilateral swap arrangement (BSA) between the two countries to USD 50 billion.

 

9.  Park Geun-hye, President of………….will be visiting India from 15 January.

a) South Korea

b) Russia

c) China

d) North Korea

Answer: South Korea. Park Geun-hye, President of South Korea will be visiting India from 15 January.

 

10. NABARD has cut short refinance rate for banks and other lending agencies by ………… to promote rural credit and rural infrastructure.

a) 0.10%

b) 0.20%

c) 0.30%

d) 0.40%

Answer: 0.20%. NABARD has cut short refinance rate for banks and other lending agencies by 0.20% to promote rural credit and rural infrastructure.

Speak Your Mind

*